2 år
Hej,
Var oxfilén möjligen vakuumpackad och importerad från sydamerika (Brasilen, Argentina, Peru, etc.)? Kött med tillsats av nitrit blir klarrött, som vi i Sverige är vana att se det, och därmed tycker är vackert. Utan nitrit blir färgen grå-brunare och ibland med drag av grönt, vilket är helt naturligt. Det vakuumpackade, sydamerikanska köttet har misstänkt lång hållbarhet. Kolla att vakummförpackningen är hel, och ingen luft har kommit in. Det kan lukta pyton när man öppnar plasten, vilket kan bero på naturligt utsöndrad mjölksyra. Skölj köttet i så fall ordentligt i kallt vatten, och låt det ligga öppet och "vädra" en halvtimme. Smakar och doftar det då bra, så är det bara att njuta av maten. Skilj på "surt" eller unket kött som blivit dåligt p g a att det legat för länge, d v s förruttnelseprocesser har börjat. Det ska slängas direkt.